De invloed van Douwe Tiemersma

Vanaf mijn 17e jaar kreeg ik steeds meer interesse in spiritualiteit, in de Kracht achter alles en vooral interesse in mijn eigen zelf zijn. Mijn vader merkte deze interesse op in mij en begon mij boeken te geven van bijvoorbeeld Baghwan en Krishnamurti . “Hier, lees dit eerst maar eens.” Mijn vader had die interesse zelf indertijd ook gehad. Hij ging eerst naar yoga, maar werd al snel door zijn lerares doorgestuurd naar Douwe Tiemersma, omdat ze hem niet verder kon helpen op zijn weg. Bij Douwe kreeg hij het inzicht over hoe het zit met zichzelf.

Ik was 18 jaar toen ik een klein blauw boekje met goudkleurige letters en een goudkleurige schelp op de voorkant van hem kreeg. ‘Naar de Openheid’ heette het, van Douwe Tiemersma. Frappant genoeg het enige boek van Douwe wat in zijn boekenkast stond. Na een tijdje te zitten lezen nam ik de tijd om even te mediteren op wat ik gelezen had. Ineens werd de hele kamer fel verlicht, ik verdween in dit licht en het voelde als thuis zijn. Volledig mezelf en toch ook zonder mezelf, het voelde geweldig. Na een tijdje verdween het weer en was ik weer gewoon Martijn in zijn gewone tienerkamer, op zolder bij pa en ma.
Voorheen kende ik dit speciale ervaren alleen op het voetbalveld. Toen noemde ik het de Kracht. Alles ging ineens vanzelf, ik was één met de bal, het spel, de spelers, en maakte dan de gekste doelpunten.

De ervaring na het lezen van het boekje van Douwe liet me niet meer los. Ik ging steeds meer boeken lezen op het gebied van non-dualiteit en af en toe gebeurde het weer, alles licht en liefde. Een paar keer ben ik ook naar Satsang geweest van Douwe in Heerenveen. Ook daar, in een klein zaaltje met een stuk of 30 mensen, overkwam het me beide keren dat ik al luisterende verdween in de Openheid waar Douwe graag over sprak.

Nu dik 20 jaar verder kan ik zijn boeken en teksten haast dromen. Het overkwam me steeds vaker en steeds langer, dat die Openheid er was. Soms verlies ik mezelf weer in het denken en het voelen maar dan is er altijd weer de mogelijkheid om uit te zoomen. De uitweg wordt gekend en dat geeft vertrouwen en vrijheid.