Innerlijke Kracht

Misschien heb je er wel vaker van gehoord, net als “in je eigen kracht staan”. Termen die veel mensen aanspreken, maar waarvan niet iedereen weet wat ermee bedoelt wordt. Dat is ook niet zo vreemd, want er zijn meerdere theorieën over.

De Innerlijke Kracht waar het hier over gaat, is vooral de lichamelijke krachtbron in je buik. In het Oosten wordt deze wel Chi-kracht of Hara genoemd. Het is de kracht die veelal wordt gebruikt in Oosterse vechtsporten, maar ook in yoga, Tai Chi en Qi Chigong. Wanneer de aandacht gaat naar deze Chi-kracht, ben je beter in balans, heb je meer uithoudingsvermogen en zelfs meer slagkracht, als het om vechtsporten gaat.

Om een paar voorbeelden te noemen:
het breken van stenen met de vlakke hand
Het balanseren van de koorddanser
Ademen bij de yogi
Ook zingen gaat het beste van uit de buik

Chi-kracht of Hara wordt ook wel levenskracht genoemd. Voor bewustwording en spiritualiteit is deze kracht ook belangrijk. Als deze kracht of energie wordt opgewekt en met aandacht wordt aangewakkerd, kan het ook je gevoelsenergie versterken, de liefdeskracht vanuit het hart. Deze kracht kan zelfs zo groot worden, dat het de liefde uitzend naar het gehele bestaan, een eindeloze liefdesenergie. Stijgt deze verder, dan zal ook het inzicht in het bestaan toenemen en uiteindelijk kosmisch bewustzijn teweegbrengen. Hierin valt alle afgescheidenheid weg, lichaam, geest, gevoel, binnen, buiten, alles blijkt één kosmische energie te zijn van waaruit alles voortkomt en ter zijnde tijd weer oplost.

In de komende sessies staat deze Innerlijke Kracht centraal. In de Ontspanningssessie en Integrale Kracht Yoga houden we het meer ‘down to Earth’. We zullen ons richten op het lichaam en het gevoel. De buik en het hart. Met behulp van yoga oefeningen, magnetiseren en meditatie wordt diepe ontspanning bereikt, zodat je eigen innerlijke kracht weer kan stromen. Voor meer inzicht en bewustwording zullen we bij de Inspiratie Avond in gesprek zijn over o.a. dit onderwerp.

Geschreven na aanleiding van de Ontspanningssessie, de Inspiratieavond en de Innerlijke Kracht Yoga, september 2022.