Innerlijke Stilte

In de drukte van alledag is het vaak moeilijk om innerlijke stilte te ervaren. Onze aandacht is meestal naar buiten gericht, voortdurend zijn er dingen om ons heen die de aandacht opeisen.

De kans is groot dat we ons op een gegeven moment rusteloos gaan voelen en aan het einde van de dag zijn de energiereserves op. We raken overprikkelt en hebben rust nodig wat dan een teken is dat we moe zijn en willen gaan slapen.

Als we af en toe even zouden invoelen in onszelf, waar de innerlijke stilte heerst, dan zouden we minder snel rusteloos en vermoeid raken, positiever in het leven staan en alles wat losser en opener ervaren. Vanuit de innerlijke stilte kunnen we meer hebben van buitenaf omdat we zelf meer in balans kunnen blijven.

Maar hoe kom je dan bij die innerlijke stilte? Als de hersenen rusteloos zijn, emoties opkomen, lichamelijke ongemakken ervaren worden? Eén van de mogelijkheden is om te verstillen. Dit kan gedaan worden door de aandacht te laten zakken vanuit het hoofd naar het lichaam. Wanneer we in het lichaam gaan voelen, voelen we allereerst de zaken die om aandacht vragen maar ook deze kunnen we even laten voor wat ze zijn. Allerlei sensaties kunnen opkomen maar als we onze aandacht steeds weer verleggen naar het waarnemen zelf, dan vindt er een verstilling plaats. Gedachtes en sensaties worden slechts waargenomen. Ze komen op in de stilte en lossen er weer in op. De adem wordt dieper en meer ontspannen. Hoe dieper we gaan, hoe stiller het wordt. Tot we het gevoel krijgen dat we zijn opgelost in stilte.

Wanneer we bewuster worden van de innerlijke stilte die er in werkelijkheid altijd is, wordt het ook mogelijk om deze innerlijke stilte te ervaren in ons dagelijkse leven. Er kan van alles plaatsvinden in ons leven maar de innerlijke stilte blijft onaangetast. We laten ons minder snel uit balans brengen en er is meer ruimte voor vreugde, liefde en licht. We zullen merken dat we minder vatbaar worden voor negatieve gedachten en emoties en zelfs minder vatbaar worden voor ziekte.

 

N.a.v. de Ontpanningssessie met het thema ‘Innerlijke Stilte’
1 juli 2022