Spanning en stress in de praktijk

Iedereen kent het wel, van die momenten op de dag dat spanning opbouwt en stress wordt ervaren. Kortdurende momenten van stress en spanning horen ook gewoon bij het leven. Alleen hebben steeds meer mensen de hele dag door met spanning en stress te maken. Er is een hoge werkdruk of er zijn geldproblemen, ziekte onder dierbare, genoeg redenen om te piekeren over de wereld en de problemen op politiek en ecologisch gebied. Hierdoor staan mensen de hele dag onder hoogspanning. Er is geen terugkoppeling meer naar ontspanning, met als gevolg chronische stress en burn-out klachten.

Ons stressrespons schijnt niet verder geëvolueerd te zijn dan die van een vis. Het moderne leven en het pieker denken hebben echter een veel hogere uitwerking dan dat. Onbewust leven veel mensen vanuit hun vecht/vlucht systeem. Dit is voor eventjes wel erg handig, je maakt adrenaline aan, je kan net even beter presteren. Alleen op lange duur brand je op. Je spijsvertering komt in momenten van stress stil te liggen. De cortisol die wordt aangemaakt kan er op langere termijn voor zorgen dat de stress chronisch wordt. De hormoonbalans raakt verstoord. Je raakt eerder geprikkeld en oververmoeid, kan slecht in slaap komen. Je kan fysieke klachten gaan krijgen als rugpijn of gespannen spieren en het immuunsysteem wordt onderdrukt. Spieren gaan zwakker aanvoelen en de alertheid die eerst omhoog ging gaat nu hard achteruit.

Als een hertje achternagezeten wordt door een roofdier gebeurt hetzelfde als bij ons in een acute stress situatie. Alleen als het gevaar dan geweken is gaat een hertje alles letterlijk van zich afschudden. De spieren ontspannen zich snel nadien. In de hersenen zorgt een terugkoppeling ervoor dat er geen adrenaline meer aangemaakt wordt en ook geen cortisol. Als wij in onze spaarzame vrije tijd meer zouden ontspannen i.p.v. onze telefoon voor het laatste nieuws te pakken, dan zou dat al veel kunnen schelen. Even wandelen in de natuur of dansen op je favoriete muziek, in bad gaan, douchen, het werkt allemaal. Blote voeten in het gras, eventjes is voldoende, je raakt je statische elektriciteit ook gelijk kwijt en je aard weer, wat op zich al ontspannend werkt. 

Bij mij in de praktijk komen patiënten met allerlei klachten, waarbij regelmatig de oorzaak gevonden kan worden in spanning en stress. De één heeft een stijve nek, de ander spanningshoofdpijn en weer een ander spijsverteringsklachten of depressie. 

Overspannen zijn, burn-out klachten, ze komen helaas steeds meer voor. Als we de waarnemer kunnen zijn van ons lichaam en haar reacties, van de gedachten die voorbijkomen, de ademhaling en het gevoel, dan is het mogelijk om te transformeren. Hoe bewuster men kan blijven waarnemen, hoe meer men in balans kan blijven. Dan kan alles weer stromen zoals het de bedoeling is, natuurlijk en vrij. Als het dan weer even spannend is in het leven, dan ben je ertegen opgewassen.

Magnetiseren kan veel doen bij spanning en stress. Door handoplegging ontstaat er weer rust balans. Ontspanningskruiden kunnen ervoor zorgen dat je beter slaapt en weer echt tot rust komt.

In combinatie met ademhalingsoefeningen en andere eenvoudige tips, komt de levenskwaliteit weer terug. Door bewuster om te gaan met het leven vallen depressies weg, ontspannen spieren zich beter, wordt het immuunsysteem sterker en kan de spijsvertering behoorlijk verbeteren. Hoofdpijn kan verdwijnen als sneeuw voor de zon, bijvoorbeeld door inname van visolie capsules en ontspanningskruiden. 

Ook ontspannende yoga werkt zeer bevorderend voor lichaam en geest. In combinatie met ademhaling, meditatie en magnetiseren komt de mens echt weer tot rust. Dit is één van de redenen waarom wij de Ontspanningssessies in het leven geroepen. En mooi moment voor rust, herstel en bezinning in deze hectische tijd. Deze zijn nu te volgen in Ferwert en Leeuwarden. 

 

Meer informatie over het magnetiseren vind je hier: martijnzitman.nl/magnetiseren/

Meer informatie over de ontspanningssessies lees je hier: martijnzitman.nl/evenementen/ontspanningssessie/

Meer informatie over de kruiden en natuurlijke middelen vind je hier: allinevandermeulen.nl/winkel/