Stille Vrede

Van kleins af aan zijn we gewend geraakt om onze aandacht te richten op dingen. Meestal buiten onszelf en soms in ons lichaam en geest. Zo zijn we de hele dag bezig om in te zoomen op iets, de zintuigen zijn er maar druk mee. Beelden, geluiden, geuren, smaken, gevoelens, gedachten, lichamelijke ongemakken. Soms is de enige rust die gevonden wordt in de diepe slaap in de nacht.

Toch hoeft dit niet het hele leven te worden doorgezet, er is nog een mogelijkheid om een diepe rust te ervaren. De Stille Vrede die onze eigenlijke essentie is, is altijd aanwezig. Het is de eenheid die kan worden ervaren, van waaruit alles ontstaat en waarin alles weer vergaat. 

Als de aandacht helemaal open is of als we ons richten op de bron van aandacht, dan ervaren we een leegte, een stilte, die ook tevens vredig en vreugdevol kan zijn. Het denken vindt het maar eng. Het lost op in een oneindigheid waar niets meer is om de aandacht op te richten. 

Het is te vergelijken met de toestand van de diepe slaap, waarin we ook vertrouwen hebben dat we de volgende dag weer wakker worden. Je bent je er nu alleen bewust van. Het ‘ik’ als subject en het andere als object komen te vervallen en er is alleen nog Stille Vrede. 

Nu zul je denken dat dit alleen in meditatie te ervaren is, maar dat is niet zo. We ervaren het ook als we in vervoering zijn door de natuur of een schitterend kunstwerk. Of als we helemaal ergens in opgaan zoals wandelen, fietsen, sporten, dansen en muziek maken. 

Eerst kan meditatie wel een goede tool zijn om te gebruiken, maar uiteindelijk is dat niet meer nodig. Daar het de ondergrond aller dingen is, van het gehele bestaan, is er elk moment de mogelijkheid om deze Stille Vrede te ervaren. 

In de aankomende ontspanningssessie zal Stille Vrede centraal staan. In deze rust en ontspanning voor lichaam en geest, kunnen oude pijnen, gedachten en emoties oplossen. Een andere kijk op onszelf en de wereld om ons heen brengt vertrouwen, dat alles goed is zoals het is.

 

N.a.v. de Ontpanningssessie met het thema ‘Stille Vrede’
3 juni 2022