Verlangens en angsten

Iedereen kent het wel, ergens naar verlangen. Dat knagende gevoel dat er iets ontbreekt. Verlangen naar iets lekkers, nieuwe kleren, een leuk uitje. Of grotere verlangens, succes hebben, alles voor elkaar hebben, een leuke partner, kinderen.

Als het verlangen vervult is, dan voelen we ons gelukkig, tijdelijk. Er komt al gauw een nieuw verlangen op, we zijn ons geluk alweer kwijt geraakt want het nieuwe verlangen vraagt om aandacht.

Ook zijn er angsten, wat als ik dit of dat kwijtraak? Wat nou als dit of dat gebeurd?

Verlangens en angsten halen ons uit ons midden, dwingen ons om actie te ondernemen want hier en nu is het niet gelukkig. Verlangens worden nagestreefd en angsten zorgen voor onzekerheid die ingedekt moet worden.

Het ego kan niet zonder angsten en verlangens. Het is nooit met het nu bezig maar altijd met verleden en toekomst. Wat het echter over het hoofd ziet is dat er wezenlijk maar één verlangen is en dat is gelukkig zijn. Door bezig te blijven met verlangens die maar tijdelijk gelukkig maken, blijft het bezig en ongelukkig.

Ook angst is terug te herleiden naar angst voor lijden en de dood. Het maakt onzeker.
Het ego bouwt daarom een harnas om zich heen en zo verdwijnt de spontaniteit en het gelukkig zijn.

Het wil zekerheid, winnen maar niet verliezen. Verlangens en angsten zijn met elkaar verkleefd want je kan alles wat vergaard is ook weer kwijtraken.
Als je voor plezier kiest, krijg je het lijden erbij. Met een slok alcohol voel je je ’s avonds geweldig en de volgende dag sta je op met een kater. Zo gaat het eigenlijk met alles.

Het ego zit zichzelf mooi in de weg. Zou Messi nu voor altijd gelukkig zijn nu die alles heeft gewonnen wat er te winnen valt? Ik denk het niet…

De oplossing zit hem niet in het opvullen van verlangens en het vermijden van lijden. Ook niet in het laten verdwijnen van verlangens en angsten. Het enige dat werkt is bewustwording van jezelf.

Wanneer wordt ingezien dat elk verlangen nieuw verlangen schept en geen verlangen volledige vervulling brengt, dan is er een mogelijkheid.

Het ware geluk zit in je eigen essentie verborgen. Bewustzijn zelf kan je er naar toe brengen. Als alles stil valt in volledige open aandacht, dan is het wonder daar… Je bent weer thuis gekomen.